Fa'agasologa o le Gaosi Pepa

1. Aveese le fafie.E tele mea mata, ma o fafie o loʻo faʻaaogaina e fai ma meamata iinei, lea e lelei tele.O fafie e fai ai pepa e tuu i totonu o se uila ma aveese le pa'u.

pepa gaosi mea mata-1

2. Otioti.Tuu le fafie ua pa'u'u i totonu o le tipi.

pepa gaosi mea mata-2

3. Ausa i fafie gau.Fafaga fasi fafie i totonu o le fa'ameamea.

pepa gaosi mea mata-3
4. Ona fa'aaoga lea o le tele o vai mama e fufulu ai le aano o manu, ma aveese ni fasi pepa, nonoa, ma'a ma oneone i totonu o le aano e ala i le su'eina ma le faamamaina.

pepa gaosi mea mata-4
5. E tusa ai ma manaʻoga o le ituaiga pepa, faʻaaoga le pisa e faʻafefe ai le pulp i le paʻepaʻe manaʻomia, ona faʻaaoga lea o mea faʻapipiʻi e sasa ai.

O le pulupulu e fafaga i totonu o le masini pepa.I lenei laasaga, o le a aveesea se vaega o le susu mai le pulupulu ma o le a avea ma fusi susu susu, ma o alava o loʻo i totonu o le a oomi faʻatasi e le uila.

pepa gaosi mea mata-5
6. Susū extrusion.O le pulupulu e gaoioi i luga o le lipine, aveese le vai, ma atili mafiafia.

pepa gaosi mea mata-6
7. Uuli.O se ta'avale e iai le lamolemole lamolemole e mafai ona u'amea le pito i luga o le pepa i se mea lamolemole.

pepa gaosi mea mata-7
8. Otiotiina.Tuu le pepa i totonu o le masini ma tipi i le lapopoa masani.

pepa gaosi mea mata-8

Fa'atonuga ole faiga pepa:
O le gaosiga o pepa e vaevaeina i ni faiga faavae se lua: pulping ma pepa.O le fa'apalapalaina o le fa'aogaina lea o metotia fa'ainisinia, metotia fa'ama'i, po'o se tu'ufa'atasiga o auala uma e lua e fa'a'ese'ese ai alava laau i totonu o le pulupulu fa'anatura po'o le pa'u pipi'i.O le faiga o pepa o le fa'agasologa lea o le tu'ufa'atasia o alava pulupulu o lo'o fa'agata i le vai e ala i faiga eseese i totonu o pepa pepa e fetaui ma mana'oga eseese.

I Saina, o le mea fou o pepa e mafua mai i le eunuka Cai Lun o le Han Dynasty (pe tusa o le 105 TA; faʻamatalaga a le faʻatonu faʻaSaina: suʻesuʻega faʻasolopito talu ai nei o loʻo faʻaalia ai o le taimi lenei e tatau ona tuleia i luma).O pepa i lena taimi na faia mai a'a o le ofe, ieie, hemp, ma isi. O le gaosiga o le gaosiga e aofia ai le tuʻiina, faʻapuna, faʻamama, ma faʻasalalau mea o totoe e faʻamago i le la.O le gaosiga ma le faʻaaogaina o pepa na faasolosolo malie ona salalau atu i matu sisifo faʻatasi ai ma pisinisi faʻapisinisi a le Silk Road.I le 793 TA, na fausia ai se fale gaosi pepa i Baghdad, Peresia.Mai iinei, na salalau atu ai le faiga o pepa i atunuu Arapi, muamua i Tamaseko, sosoo ai ma Aikupito ma Morocco, ma mulimuli ane i Exerovia i Sepania.I le 1150 TA, na fausia ai e le au Moors le fale gaosi pepa muamua a Europa.Mulimuli ane, na faavaeina ni fale gaosi pepa i Horantes, i Falani i le 1189, i Vabreano, i Italia i le 1260, ma i Siamani i le 1389. Ina ua mavae lena, sa iai se tagata faatauʻoa i Lonetona e igoa iā John Tent o lē na amata ona fai pepa i le 1498 i le taimi o le nofoaiga a le Tupu. Henry II.I le senituri lona 19, o pepa na faia mai ie masaesae ma laau sa masani ona suia i pepa na faia mai le pulu laau.
E mafai ona iloa mai mea na maua mai o uluai pepa na faia i le hemp.O le fa'agasologa o le gaosiga e fa'apea e fa'apea: fa'amama, o lona uiga, fa'asusu le hemp i le vai e fa'amama ai;ona fa'agaoioi loa lea o le hemp i ni manoa;ona tu'i lea o manoa hemp, lea e ta'ua o le sasa, e ta'ape ai alava hemp;ma le mea mulimuli, fagota pepa, o lona uiga o le fa'afolafola tutusa o alava hemp i luga o le fala fa'asusu i le vai, ona ave lea i fafo ma fa'amago e avea ma pepa.

O lenei faiga e talitutusa lava ma le auala faʻapipiʻi, e faʻaalia ai o le faiga o pepa na fanau mai i le auala faʻafefe.Ioe, sa matua talatala lava pepa muamua.E le'i lelei ona tu'iina le alava o le hemp, ma sa le'i tufaina le alava pe a fai e fai ma pepa.O le mea lea, e leʻi faigofie ona tusi i luga, ma sa tele lava na faʻaaogaina mo mea faʻapipiʻi.

Ae na mafua ona o lona foliga mai o le uluai pepa a le lalolagi na mafua ai se suiga i mea tusitusi.I lenei suiga o mea tusitusi, na tuua ai e Cai Lun lona igoa i le talafaasolopito ma lona sao taua.

图片3


Taimi meli: Nov-13-2023